Parkslide bekämpning

Under tillverkning!!

Invasiva växter som kan bekämpas med schaktning:

Blomsterlupin

Gul skunkkalla

Jätteloka

Jätteslide

Kanadensinskt gullris

Parkslide

Sjögull

Smal vattenpest

Vattenpest

Vresros

Täckning med markduk

Markduk är en metod som kan åtgärda ytan med parkslide vid ett enda bekämpningstillfälle. Metoden kan utföras när som helst under året. Du kan installera duken permanent eller tillfälligt.

En tillfällig duk kan vara värd att testa på ett yngre bestånd men kunskapsläget kring hur länge duken behöver ligga kvar är i dagsläget dåligt. En rekommendation är att den bör ligga i minst fem år. Du bör noggrant följa beståndets utveckling och ta hand om skott som kommer upp vid sidan av duken. När du tagit bort duken behöver du följa upp området under flera år då det kan ta tid innan skotten kommer upp igen.

En "permanent" duk kan också anläggas, en metod som gör det möjligt att använda ytan till annat direkt efter anläggande. Parksliden tas bort eller plattas ner och en grövre duk installeras. Det är viktigt att duken är väl anpassad för ändamålet. Om en duk inte räcker måste den tejpas eller fogas samman väl så det inte blir hål på, eller försvagningar i den. Om det finns träd eller konstruktioner i området som ska täckas bör dessa avlägsnas eftersom det sällan går att foga duken hårt nog runt öppningar.

Området behöver täckas med god marginal. Exakt hur mycket är svårt att svara på utan att undersöka platsen, men normalt räcker 3–4 meter. Förankra (gräv ner) duken väl och täck därefter hela ytan med minst 20–30 cm jord, sand eller grus. Du kan bygga eller plantera ovanpå, men välj inget som riskerar att ta hål på duken (träd och buskars rötter riskerar till exempel att tränga igenom). Precis som för en tillfällig duk är kunskapen om hur länge duken måste ligga kvar liten. Vi rekommenderar tillsvidare att inte ta bort den, utan låta en duk som är täckt med sand, jord eller grus ligga kvar.

Även om du har gjort rätt kan du ha otur och få skott som kommer på sidorna eller genom ett hål i duken. Ha därför uppsikt på området där duken är lagd och ha en plan för att hantera skott. Skotten kan behandlas mekaniskt (klipp eller rotdra).

Fakta Naturvårdsverket.